banner

We moeten het hebben over route-bouw-strategieën

February 17th - Roos de Boer

Er zijn verschillende methodes om routes te bouwen in indoor boulderhallen. In Nederland kende tot voorheen twee manieren: per kleur (circuit) of per muurdeel, nu zie ik ook experimenten met een circuit van verschillende kleuren, waarbij bij de route het niveau is aangegeven. Wat zijn de voordelen, voor de klimmers en voor de bouwers? 

 

Scenario 1: een heel circuit van 1 kleur vervangen. Hierbij wordt van 1 kleur alle grepen van de muur gehaald, indien nodig gereinigd, en weer als nieuwe routes gebouwd. Een circuit heeft 1 kleur en houdt ook dat niveau. 

Te zien bij: meeste boulderhallen, oa Grip Nijmegen, Boulderkerk, .. 

Voordelen voor de klimmers: heel overzichtelijk welke route binnen het (beoogde) niveau van de klimmer liggen.

Nadelen voor bouwers: Minder variatiemogelijkheden door steeds dezelfde grepen voor hetzelfde niveau gebruiken. Om niet altijd dezelfde grepen voor hetzelfde niveau te houden, kan na enige tijd een hal besluiten om 2 kleuren te wisselen zodat de grepen benut kunnen worden op een ander niveau (zoals toegepast bij Grip Nijmegen)

 

Scenario 2: alle routes van een muurdeel vervangen. Hierbij worden alle routes van een regio van de muur gehaald, indien nodig gereinigd, en worden er nieuwe routes gebouwd op dat deel. De kleur geeft het niveau van de route aan.

Te zien bij: Boulderhal Kei

Voordelen voor de klimmers: een route blijft te klimmen zoals bedoeld. Dit voorkomt dat een (grote) greep uit een nieuwere route opeens een eerder gebouwde route verstoord. Ik heb weleens een route geklommen die opeens aanzienlijk lastiger bleek door een grote greep van een mooie nieuwere route. 

extra voordelen: voor verschillende niveaus zijn er nieuw te klimmen routes, en het blijft overzichtelijk wat het niveau is per route door gebruik van 1 kleur per circuit.

Voordeel voor de bouwers: ik heb hier nog geen bouwers over gesproken, maar ben wel benieuwd naar de meningen!

 

Scenario 3: een circuit vervangen van meerdere kleuren. Hierbij heeft een circuit niet 1 kleur, wel bestaat elke route uit 1 kleur en is aan het begin van de route aangegeven wat het niveau is van de route. Die niveaumarkering maakt voor mij of het juist de fijnste of minst fijne methode is.

Bij de ene boulderhal heeft de begingreep een gekleurd label (bijvoorbeeld wit), en heeft die kleur een niveau (4). 

Te zien bij: Boulderhal Rijnboulder (Arnhem)

Andere methode is dat er de label bij de begingreep ook gelijk het niveau van de route aangeeft (bijvoorbeeld 4). Hierbij is het gelijk duidelijk wat het niveau is van de route. 

Te zien bij: Boulderhal BAZ (Zaandam)

Voordelen klimmers: grote afwisseling van routes en grepen, zo klom ik bij Boulderhal BAZ opeens een route met grepen die ik normaal nog niet tegen zou komen.

Voordelen bouwers: meer variatie mogelijk, niet meer gebonden aan de grepen van 1 kleur voor 1 niveau.

 

Oftewel: goed opletten, maar ook vooral routes blijven klimmen die er gaaf uit zien; ongeacht welk niveau-nummer er aan gekoppeld is.

Latest visits

Boulder tours

More information

Bouldering

Bouldering is a fun, spectacular branch of sport climbing. Without ropes you climb to a maximum height of 4.5 meter. Because of the thick safety matress, falling down is not a problem and does indeed happen regulary.

Read more…

What is the boulder tour?

Bouldering is a creative sport. A part of the challenge is to solve the puzzle that the route boulders have set up for you. This makes it very interesting to visit other gyms than just the one that is closest to you. Other wall shapes, other holds and volumes and above all other route setters will make this an interesting experience.

Read more…

About us

Roos is blogging since 2016 about bouldering and visiting different bouldering gyms in The Netherlands and abroad. Living in Urecht she was already bouldering in different gyms when the idea shaped in her mind to visit all the dutch gyms in 2016.

Read more…

Participating

The first boulder tour in 2016 was completed by Vincent, Roos and Elske, but a lot more people participated in part of the tour. We like this a lot. Bouldering is most fun when shared with others.

Read more…
Instagram @bouldertour.eu