banner

Sterkster: een dag Sterk in het teken van vrouwen

April 8th 2018 - Roos de Boer

Zaterdag was Sterkster, een evenement met wedstrijd, workshops en lezingen, georganiseerd in boulderhal Sterk en speciaal voor vrouwen. Enige mannen die rondliepen waren de eigenaar Jelmer en een fotograaf, verder zo'n 150 vrouwen. Dat kon ik niet missen.

Lekker op tijd bij had ik even tijd om wat wedstrijdboulders te klimmen voor de yoga. De routes waren leuk en voor een keer geen lengteproblemen. De routes varieerde van 4'tjes tm 7a en de makkelijke routes kon ik zo klimmen. Een paar uitdagendere routes heb ik na tig pogingen nog kunnen halen, dus lekker geklommen! De punten waren zo dat een flash meeste punten oplevert (3), maar een uiteindelijk getopte boulder levert alsnog goede punten op (2) ongeacht het aantal pogingen.

Behalve de wedstrijd was er een vol programma. Eerste slot ging ik naar yoga van docente Jessica. Al eerder lessen van haar gevolgd toen ze nog wekelijks les geeft, nu focust ze op workshops. De les zou minder intensief zijn dan gebruikelijk, maar het yogagevoel vloeide er doorheen. Goede opwarmer. En passant gaf ze aan dat de workshop was opgedragen aan Plan Nederland. Een organisatie die zich inzet voor de kansen van meisjes over de hele wereld.

Daarna even genieten van de zon en een kopje koffie. Het was een heerlijke warme dag, de gezelligheid straalde tot buiten. Met een slack line, picknick tafels en een grasveldje was het een prima pauze. Aangemoed door de medeklimsters toch weer extra routes gehaald.

In de middag 2 lezingen gevolgd: Het mentale Aspect en Body Image. De eerste lezing ging over het overwinnen van angsten, voor Anne van Leeuwen na het ervaren van een val. Maar voor bijna iedereen in de zaal wel herkenbaar, over jezelf angsten aanpraten of negatief verwoorden 'dit kan ik toch niet', in plaats van vol te focussen op het klimmen.

De tweede lezing Body Image ging over hoe vrouwen/mannen stereotypisch worden gezien, en dat mannen maar evenzozeer vrouwen toch de prestaties en kunde van vrouwen neerhalen. Door dingen te zeggen als 'ja ze kon het wel maar had gewoon geluk', terwijl we het van een man dan supergoed zouden vinden. Dit geldt in het dagelijkse leven en sporten, ik vind juist bij klimmen een hele gemoedelijke sfeer heersen. Was een mooi verhaal en goed gepresenteerd van Lonneke. Ook mooi om te zien dat het schoonheidsideaal voor vrouwen in de afgelopen 2 decennia verschoven is van zo dun mogelijk, naar athletisch gezond. Maar dan niet zo bouldergespierd ;-)

Afgesloten met nog een paar zware boulders, om zeker te zijn dat de voglende dag spierpijn zou volgen. Helaas geen punten meer gepakt, maar uitgedaagd en nieuwe dingen geprobeerd zoals springen. En dat was het thema van vandaag: het gaat om het leerproces, jezelf uitdagen en beter worden en niet om doelgericht prestaties binnen te harken. Genieten.

Latest visits

Boulder tours

More information

Bouldering

Bouldering is a fun, spectacular branch of sport climbing. Without ropes you climb to a maximum height of 4.5 meter. Because of the thick safety matress, falling down is not a problem and does indeed happen regulary.

Read more…

What is the boulder tour?

Bouldering is a creative sport. A part of the challenge is to solve the puzzle that the route boulders have set up for you. This makes it very interesting to visit other gyms than just the one that is closest to you. Other wall shapes, other holds and volumes and above all other route setters will make this an interesting experience.

Read more…

About us

Roos is blogging since 2016 about bouldering and visiting different bouldering gyms in The Netherlands and abroad. Living in Urecht she was already bouldering in different gyms when the idea shaped in her mind to visit all the dutch gyms in 2016.

Read more…

Participating

The first boulder tour in 2016 was completed by Vincent, Roos and Elske, but a lot more people participated in part of the tour. We like this a lot. Bouldering is most fun when shared with others.

Read more…
Instagram @bouldertour.eu